sâmbătă, 30 iulie 2011

I adore lace!

















Arta fabricarii dantelei a aparut cu mult timp in urma. Desi nu se cunoaste cu certitudine cand si unde a aparut aceasta arta, Italia este considerata locul ei de nastere. Concurenta dintre manufacturile italiene si cele din Flandra sau Franta a determinat evolutia tehnica si stilistica a dantelariei. In Suedia, primele aricolele despre dantela sunt legate de numele St. Brigita din Vodsten, care le-a invatat pe calugarite aceasta arta. Asa-numita "dantela cu ciocanele", a carei origine este disputata intre Italia si Flandra, cunoaste o mare dezvoltare in Franta lui Ludovic al XIV-lea, cand se dezvolta manufacturile de lux. In secolul al XVIII-lea, la Bruxelles apar piese mixte si cele numite aplicatii, combinatii ale celor doua tehnici de lucru, cu ac si ciocanele.
Fabricantii de dantela din Venetia, Genova si Milano au ramas faimosi pentru arta lor. Inca inainte de sfarsitul secolului al XV-lea, fabricantii de dantela din Venetia au devenit celebri pentru modelele lor geometrice complicate, care gradat au fost imbunatatite prin modele ce reprezentau diferite animale sau figuri umane. In timp, fabricantii s-au perfectionat si au inceput sa realizeze modele in diferite culori si chiar modele din aur sau argint combinate cu dantela. In jurul secolului al XVII-lea nu exista vesmant de om bogat fara dantela. Si nebunia a inceput: cravate, gulere, manusi, partea de sus a pantofilor, decoratii pentru trasuri, paturi, tronuri, mobila si altare, toate avand ca accesoriu atragatoarea dantela.
Victoria'™s Secret este cea mai renumita companie care se ocupa de fabricarea lenjeriei. Se pare ca Regina Victoria a Marii Britanii a inventat sutienele de dantela elastice. De ce? Din mare iubire pentru Printul Albert si pentru a-si pastra senzualitatea. Inspirata de pasionalul hobby al Majestatii Sale, firma Victoria’s Secret a combinat finetea regala cu comercialul. Si astfel a reusit sa se lanseze ca brand de succes prin anii 70, folosind o metoda neortodoxa: un singur magazin ascuns pe una din strazile din centrul metropolei San Francisco, afisand imaginea unei case de placeri. Astfel, femei care defilau doar in dessous-uri, in spatele unor geamuri asezonate cu draperii din catifea rosie au ridicat Victoria's Secret la rangul de cea mai luxoasa firma de lenjerie de pe planeta.

Sursa:http://www.jurnalul.ro/jurnalul-de-duminica/jurnalul-national/tentatii-dantela-vesnica-ispita-a-timpurilor-20477.html

2 comentarii:

  1. hei!in.primul.rand,scuze.ca.scriu.asa.dar.nu.imi.merge.space-ul!iti.adooor.site-ul!si.sty.care.e.poza.mea.preferata.din.albumul.asta?cea.cu.nr.9!imi.poti.spune.te.rog.te.rog.te.rog!de.unde.ai.preluat-o?nu.vreau.sa.te.copy.sau.ceva...nici.nu.am.cum!imi.place.rochia.si.sunt.curioasa.cine.a.creeato!te.rog.inca.o.data.sa.scuzi.felul.in.care.tastatura.ma.tradeaza!astept.raspuns.!te.pop!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna:D ma scuzi ca iti raspund atat de tarziu dar abia acum am vazut cererea ta:P
    Poza e luata de pe http://www.beinglovingdoing.com/barbara-palvin-models-for-stella-forest-collection/
    Te-am pupat si ma bucur ca-ti place ceea ce postez:D

    RăspundețiȘtergere