sâmbătă, 4 septembrie 2010

Bentita ''Red is the colour of disappointment''


Bentita''Red is the colour of disappointment''
Pret 12 Ron

- Culoare a pasiunii, Rosu este puternic si patimas, reprezentand cromatic o gama foarte numeroasa de emotii intense si contradictorii, de la furie, ura si violenta, pana la dragoste arzatoare, pasiune si dorinta. Rosu reprezinta atat Diavolul cat si pe Cupidon, zeul roman al erosului. Este o culoare dinamica, agresiva, indrazneata si extrovertita, asociata adesea cu energia, cu razboiul si pericolul, cu forta, puterea, determinarea si exaltarea.Rosu este folosit frecvent ca simbol pentru vina, pacat, manie.
- Folosirea culorii rosii poate face minuni in multe privinte, mai ales in doze mici, cand se dovedeste adesea mai eficienta decat in cantitati mari, fiind foarte puternica. Este, in acelasi timp, o culoare calda, care invioreaza si ne pune in miscare, stimuland stari, de la optimism pana la violenta. Culorile calde par mai ample, mai voluminoase decat cele reci, asadar rosu predomina, spre exemplu, intr-o combinatie cu albastru chiar daca sunt folosite in cantitati egale. Culorile calde par mai apropiate de privitor, in timp ce culorile reci par mai distantate.
- Uzitata in vestimentatie, culoarea rosie face ca o persoana sa fie mai usor de observat, dar ii da aceleiasi persoane si senzatia de greutate sporita si voluminozitate. Fiind o culoare extrema, rosul hainelor se poate dovedi un partener riscant in cazul oamenilor aflati in negocieri sau confruntari.
-In heraldica, rosu este folosit si ca simbol al curajului si sacrificiului, in ideea varsarii de sange ca jertfa sau prin confruntarea cu un pericol letal. Exemple ale acestui lucru se regasesc pe multe steaguri, inclusiv pe cel romanesc. In Crestinism, rosu este culoarea martirilor religiosi care au murit in numele credintei lor. In mitologia romana, aceasta nuanta este asociata cu Marte, zeul razboiului. Un general roman care repurta un triumf in lupta avea intregul corp pictat in rosu, ca onor pentru realizarea lui.
- Rosu impacheteaza sensuri diferite nu doar de la civilizatie la civilizatie sau de la era la era, dar chiar si in interiorul propriei noastre culturi si a timpului nostru. Rosu este putere, de aici cravatele rosii ale oamenilor de afaceri si covorul rosu intins pentru celebritati sau vip-uri. In China, aceasta culoare este norocoasa si de bun augur, asadar multe lucruri de aici sunt rosii. De anul nou, banii sunt oferiti in plicuri rosii - denumite hong bao - pentru a aduce prosperitate si noroc in noul an. La nuntile traditionale chineze, ginerele si mireasa sunt imbracati integral in rosu, iar altarele sunt ornate cu matase rosie.
- Culoarea rosie este una dintre culorile de baza ale spectrului luminos vizibil, celelalte doua fiind verde si albastru. Lumina rosie este prima absorbita de apa de mare, asadar multi pesti si multe nevertebrate marine care par de un rosu stralucitor, sunt, de fapt, negre in habitatul lor natal. Rosu este strans legat de foc, soare, unele stele si cerul la asfintit sau la rasarit. Stelele in tipul spectral M - cu temperaturile cele mai scazute - sunt clasificate ca stele rosii. Marte este denumita Planeta Rosie gratie tentei rosiatice a suprafetei sale, conferita de oxidul de fier abundent acolo. Obiecte astronomice care se misca in sensul opus observatorului afiseaza o urma rosie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu